Buffelhoornen brillen Kees Wennekendonk NEWS - occhiali wennekendonk

<< HOME O C C H I A L I W E N N E K E N D O N K

News

For an English version click: news in

New website available on www.keeswennekendonk.nl/brillen

 

Artikel in Focus Elite Plus

 

Helder artikel.

 

 

Nieuwe modellen

Voor een indruk van nieuwe ontwerpen, klik op gallery via het hoofdmenu:

 




Oculus


In het juli/augustusnummer van het maandblad Oculus, een professioneel maandblad voor opticiens, een interview van de hand van Theo Peeters. Mogelijk verschijnt dat artikel later op deze site.



Oom Ben
of: hoe ik per ongeluk aan Nederlands buffelhoorn uit de Oostvaardersplassen kwam.




1997. Tussen exposanten met wandelstokken, meubels en andere voorbeelden van wat allemaal op duurzame wijze met Nederlands hardhout mogelijk is exposeer ik mijn toen nog uitsluitend houten brilmonturen. De organisatie 'Houtrijk Nederland' heeft me uitgenodigd op landgoed Sonsbeek in Arnhem.
Drie vitrines vol huisvlijt, en een aantal portretten aan de muur van klanten als Jules Deelder met mijn ontwerpen.
Een van de geïnteresseerden spreekt me aan. Of ik alleen brillen van hout maakte.
"Nee," zei ik,"maar je kunt in Nederland zo moeilijk aan hoorn komen". Hij geeft me zijn kaartje. Bing Jap, directeur dit en dat van Staatsbosbeheer. Er gaat mij ineens een fel lampje branden.
"Zijn de runderen die op uw terrein rondlopen ook van Staatsbosbeheer?" Het antwoord was bevestigend.
Wat doen jullie eigenlijk met zo'n Heckrund eigenlijk als i dood is?". Op deze vraag keek hij me enige tijd peinzend aan, schijnbaar met zichzelf overleggend of i al dan niet een groot geheim met me zou delen. "Nou ja, die gaan naar de slacht", aarzeldeelde hij. -
"En de hoorns, wat gebeurt daarmee?". Na een tijdje kwam het hoge woord eruit.
"Die sparen we voor aan de muur op kantoor, en dergelijke". Ah! Na enig trekken en wringen heb ik van zijn biecht gebruik gemaakt en de belofte losgepeuterd dat hij me zou bellen als er weer eens een koe of stier omviel.


Een half jaar later, in februari, kreeg ik inderdaad telefoon. Of ik meteen kon komen. Stier 'Oom Ben' was op z'n dertiende versleten, of althans voor de zoveelste keer omgevallen waarvan hij de laatste tijd niet meer zonder menselijke hulp van buitenaf overeind kon komen. En nu had hij dan een spuitje gekregen, want het Nederlandse Natuurpubliek kan het niet aanzien als er een dier een natuurlijke dood sterft, vooral niet compleet met aaseters en verrotting. Zodoende was i, na z'n loeiloze euthenasie, in een wagen gehesen en van z'n laatste graasplaats, de Oostvaardersplassen, geheel volgens de richtregels van de Nederlandse Vereniging van Hakkende Mannen naar de noodslachterij in Brummen gebracht, vanwege zondag, als de reguliere abbatoirs gesloten zijn.
En de kop, ja de kop hadden ze, met gevaar voor eigen leven, aan de grove handen van de slachters weten te onthouden. Dit zijn van die lui, die daar naar grootmoeders recept nog maanden soep of zelfgemaakte frikandellen van kunnen brouwen. En de hoorns gaan als jachttrofeeen aan de muur of naar de jachthoornfabriek. Maar ze mochten voor deze ene keer de kop houden als ze 'm er tenminste zelf afsloopten. De slachters grijnsden sardonisch bij de gedachte dat de hoge heren natuurvorsers de handen uit de nog onbebloede mouwen zouden moeten gaan steken.

Dus. Nou, ze waren voor me aan het werk geweest, aan het werk....maar uiteindelijk was de operatie
'Ome Ben' geslaagd. En nu lag de kop, met hoorns en al, in een aanhangwagentje in de vrieskou,
achter de boswachterswoning van boswachter Lievenogen in Lunteren te wachten op die mijnheer
uit Utrecht die er dan brilmonturen van zou gaan zagen.

Of ik in de gelegenheid was de kop even op te komen halen, want je wist maar nooit wanneer het ging dooien. Ja nee, niet alleen de hoorns, wat moesten zij met de kop zonder hoorns? Soep maken, geen denken aan. En bij het abbatoir durfden ze natuurlijk niet terug te komen met een kale kop, ze zien je aankomen. Nee, dat zat er echt niet in! De hele kop!

Het heeft me de volledige inzet van al mijn masseertechnieken gekost om ze zover te krijgen, met veel omzichtigheid alle gevoelige doorliggingsplekken omzeilend, 'want dat aangezien we niet in de carnavalstijd zaten, en ik met de trein zou komen, een onmogelijke situatie voor de teerhartige medepassagier zou creëren, door de gangen lopend met een anderhalvemeterbrede stierekop van oom Ben op mijn schouders.....etc, etc'.

Aldus zat ik 's avonds met twee met de slijpschijf afgezaagde hoorns thuis. Ik vroeg me alleen nog af hoe de binnenhoorn eruit gehaald dienden te worden. Ja, binnenhoorns. Ook nooit van gehoord. Maar de hoorns worden van binnenuit gevoed d.m.v. een doeltreffend fijnaderig systeem van kanalen in kraakbeen. Vandaar ook dat hoorns hol zijn. Niet om uit te drinken. Ze begonnen overigens al lekker naar soep te ruiken. Openzagen en in de pan.
Lekker Ben! Nog bedankt!

 

Ik heb er zes brillen uitgehaald, en er is nog. En volgens mij is dat duurzaam en ecologisch verantwoord.
Hieronder de eerste: Highlander, bril van Schots Hooglanderhoorn (Oom Ben dus), 1998. Het is nu nog mijn racefietsbril. Hij weegt nog geen twintig gram, inclusief de glazen.

Highlander, bril van Schots Hooglanderhoorn, 1998. Check hier andere brillen op deze site.


Terug naar de hoofdpagina <<


***

Nog meer oud nieuws

Maandag 22 april 2000 zond het NPS-programma Klokhuis om 18.30u tot 18.45u een aflevering speciaal over het onderwerp 'bril'. Hierin een uitgebreide bijdrage van opnames in het atelier van Wennekendonk in Utrecht. Aan bod kwamen een intake-gesprek, waarin de presentatrice Monique de rol van klant op zich neemt, het maakproces in de werkplaats, en de presentatie van de 'Druide'-bril aan opdrachtgever Nicoline Kortbeek

  • Tekeningen op site
  • Vulpen van mammoetivoor
  • Mammoetivoren ring
  • Exposure
  • Klokhuis
  • Voorpaginanieuws
  • Interview Oculus
  • Expositie Glas & Inkt II
  • Reacties expositie
  • Eerdere exposities




    Zakelijke mededeling


    Tekeningen van Wennekendonk zijn sinds kort te vinden op
    www.keeswennekendonk.nl/tekeningen.
    Have a look!



    Vulpen van mammoetivoor




    Voor de Utrechtse dichter Ingmar Heytze maakte
    Wennekendonk een vulpen van Mammoetivoor,
    die geheel naar de hand van de dichter staat,





    ter gelegenheid van de presentatie van zijn dagboek
    "Hier heeft de oudste steen gelijk" in de Blauwe Zaal
    van de Stadsschouwburg in Utrecht.


    Mammoetivoren ring




    In opdracht van een Utrechtse klant ontwierp
    Wennekendonk een ivoren ring. Ook hier een
    uniek exemplaar, speciaal op maat gemaakt.

    U kunt en pen of ring speciaal voor u laten vervaardigen. Neem contact op met de maker.



    Exposure




    Maandag 22 april 2000 zond het NPS-programma Klokhuis om 18.30u tot 18.45u een aflevering speciaal over het onderwerp 'bril'. Hierin een uitgebreide bijdrage van opnames in het atelier van Wennekendonk in Utrecht. Aan bod kwamen een intake-gesprek, waarin de presentatrice Monique de rol van klant op zich neemt, het maakproces in de werkplaats, en de presentatie van de 'Druide'-bril aan opdrachtgever Nicoline Kortbeek
    Een herhaling was te zien op dinsdag 23 april om 7.35u.


    Reacties op klokhuis

    22-4-2002

    Hallo Kees,

    - Ik heb zojuist zeer geboeid naar de uitzending gekeken. Zeer onder de indruk van je werk en selecties bij de presentatrice en de opdrachtgeefster. Ook je eigen bril. Origineel en tegelijk harmonisch met persoonlijkheden van de dragers.

    Keep up the good work!

    groetjes, Johan Dugardin
    Attractive with Glasses - website & ezine
    glasses.nu
    eyewearjournal.com


    - dat was leuk!

    gr am



    Voorpaginanieuws




    In de Volkskrant van zaterdag 23 maart een artikel over Broos Schnetz
    met daarom op de voorpagina een bril van Wennekendonk: Broos II





    Expositie "Glas & Inkt II"

    - Brilmonturen van Kees Wennekendonk
    met gedichten van Ingmar Heytze



    Zondag 3 februari vond de opening plaats van de expositie 'Glas & Inkt II' op de Lange Nieuwstraat 56 Utrecht, atelier Klasina. Deze expositie loopt nog in ieder geval tot 31 maart 2002.
    De voor een groot deel nieuwe combinaties tussen gedichten van Heytze en monturen van Wennekendonk worden tentoongesteld in de 'Etalage' van het Museumkwartier.

    In de expositie 'Glas & inkt' geven poëzie en ontwerp een wederzijdse, verrassende diepte aan elkaar: de gedichten versterken de schoonheid van de monturen en de monturen bieden, soms letterlijk, een frisse blik op de poëzie. De toeschouwer ziet hoe twee kunstenaars uit totaal verschillende disciplines omgaan met dezelfde eeuwige thema's: de tijd, de liefde, het heelal.
    Het gedicht Mammoet vindt zijn plaats naast een bril van fossiel mammoetivoor, genaamd Mammoet Tattoo. Het vers Nimue correspondeert wonderwel met de Druide, gemaakt van wit waterbuffelhoorn. De bril Highlander van Schots Hooglanderhoorn uit de Oostvaardersplassen werkt als katalysator voor de interpretatie van het gedicht Kosmisch intermezzo - zowel in het montuur als in het gedicht zitten een heel planetenstelsel verwerkt.

    De expositie bestaat uit acht combinaties van monturen en gedichten in een etalage.


  • bril

    gedicht

    Mammoet Tattoo

    Mammoet

    Iron Maiden

    The Blair Witch Poet

    Highlander

    Kosmisch intermezzo

    Broos

    Schopenhauer in freestyle

    Satyr

    Petersons on the rocks

    Spitfire    

    Airmail

    Albatros II

    Icarus

    Druide

    Nimue


    De expositie loopt in ieder geval nog tot 31 maart 2002.



    Ingmar Heytze (31, Utrecht) is dichter/performer. Hij publiceerde bij Uitgeverij Kwadraat de bundels De allesvrezer (1997) en Sta op en wankel (1999). Beide bundels zijn inmiddels herdrukt. Trad onder meer op tijdens de festivals Double Talk, Crossing Border, Lowlands en de Nacht van de Poëzie. Zijn werk is omschreven als helder, humoristisch en eigentijds. Tegenwoordig publiceert uitgeverij Podium zijn werk. Er verschenen: Aan de bruid (2000) en Alle goeds (2002), een bundeling van de drie eerdergenoemde bundels.



    Reacties Expositie


    (5-4-2002)

    Beste Kees,

    Afgelopen zondag 3 februari had ik de eer aanwezig te zijn in het atelier van Klasina aan de Lange Nieuwstraat en wist aanvankelijk vooraf totaal niet wat mij te wachten stond.
    Ik was aangenaam verrast. De combinatie van prachtige monturen, gedichten van Ingmar en tot slot jouw zang begeleidt door piano-spel zorgden er voor dat het weer aangenaam verpozen was bij Klasina.
    Jullie perfomance, de combinatie bril en poëzie, is overigens op mijn lijf geschreven. Daarbij liep ik ook jaren lang met een kaal geschoren kop en goudkleurig brilletje rond. Zo zie je maar....
    Bedankt in ieder geval en complimenten voor de mooie website.

    Hugo Zelders





    Recente Exposities


    - Kunsthandel Jan Juffermans,
    - Kunsthandel Bas Meijer, Utrecht,
    - Optiekzaak/gallerie Philip Hoet, Antwerpen, afgelopen september tot december 2001.



    Toekomstige Exposities

    Etalage-expositie Museumkwartier Utrecht
    Lange nieuwstraat 56 Utrecht, 3 februari - 31 maart.



    TV Coverage

    Urbania. Dinsdag 5 februari zond de NPS op Nederland 3 om 20.03u een portret uit van Wennekendonk, een 8 minuten durende film van Marco Zuilhof voor Urbania.
    In deze impressie een weergave van een intake-gesprek met Ria van der Leden, een toekomstige brillendraagster van Kees, inclusief de "gebakjevragen", het maken van een fotoportret en de eerste tekeningen op die foto aan de werktafel. Hiernaast kwamen ook zijn andere activiteiten als singer-songwriter en gastheer bij zijn eigen " "Pindaconcerten", ter sprake.

    Gesproken Uitzicht voor "De Avonden" van de VPRO van vrijdag 19 April 2002. Dit Uitzicht vanuit Kees' kelder kunt u beluisteren op De Avonden.

    CNN Artsclub zond in 2001 wereldwijd een special uit over OCCHIALI WENNEKENDONK, en Klokhuis registreerde het ontwerp- en maakproces in een bril-item in maart 2001.